El-terapi

Patienter kommer i stødet

Fysioterapeut tager nye redskaber i brug for at hjælpe med rehabilitering eller træning

 

Patienterne med nedsat funktionsniveau efter eksempelvis en hjerneblødning eller en operation kan også komme i stødet i Ulfborg og Vemb. Det kan de med hjælp fra fysioterapeut

Rikke Mørup som har gennemført et specialkursus i neuromuskulær elektrisk stimulation – også kaldet el-terapi.

“Apparatet sender en elektrisk impuls til musklerne, som kan få musklerne til at trække sig sammen,” forklarer Rikke Mørup, mens hun sætter elektroder på sin kollegas ben for at demonstrere metoden.

“Det er velegnet, hvis man har nedsat funktion eller nedsat muskelstyrke – altså hvis man ikke selv kan aktivere musklen eller ikke har kræfter til det,” siger Rikke Mørup.

Strømmen er kun aktiveret et par sekunder ad gangen. Det gør ikke ondt, men der er lige nøjagtig kraft nok til, at det får musklen til at trække sig sammen, for eksempel så en lammet fod – en såkaldt “dropfod” – kan bøje i anklen. Og når strømmen så afbrydes, slapper musklen af igen. Sådan kører apparatet i nogle minutter med “bøj og stræk”.

“Metoden har dokumenteret effekt på muskelstyrke, men vi ser også gode resultater i smertebehandling, hvor el-terapi kan være et rigtig godt supplement eller ligefrem alternativ til medicin,” siger hun. De to el-terapeuter er tilknyttet Ulfborg Klinik for Fysioterapi, men behandler også patienter på satellitklinikken i Vembhallen, hvor der er åbent efter aftale.

Top