Fysioterapeuter i Ulfborg og Vemb udbyder nyt undervisnings- og træningskoncept for artrose-patienter
Man skulle gerne blive glad af at træne sin krop, men for Ulfborg Klinik for Fysioterapi har GLAD også en helt særlig betydning, nemlig som forkortelsen for et nyt træningskoncept: Godt Liv med Artrose i Danmark. Artrose var tidligere kendt som ”slidgigt”, og fra slutningen af august vil et nyt GLAD-koncept blive udbredt til hofte- og knæpatienter i Ulfborg og Vemb.
GLAD bygger på svensk forbillede og er bragt til Danmark som led i et forskningsprojekt ved Syddansk Universitet med støtte fra Gigtforeningen. Det bygger på fire elementer: Individuelle undersøgelser, undervisning, træning og opfølgning.
Forløbet vil strække sig over seks uger med træning to gange om ugen, fortæller fysioterapeut Kirsten Lund, Ulfborg Klinik for Fysioterapi, der har været på efteruddannelse i det nye koncept.
”Efter en lægehenvisning vil vi begynde at undersøge og teste de første patienter, og når vi har nok deltagere til at samle et lille hold, går vi i gang,” siger hun.
Undersøgelsen skal blandt andet kortlægge, hvor langt artrose-patienterne kan holde til at gå, og hvordan det går med at sætte sig på en stol og rejse sig igen. Derudover skal man finde ud af, om patienten fejler andre ting, der skal tages hensyn til i det senere træningsprogram.
”Den indledende test vil især blive brugt til at måle fremgangen. Det er vigtigt for motivationen, at man kan se og mærke, at det går fremad,” fortæller Kirsten Lund og tilføjer, at resultaterne også skal indberettes til Syddansk Universitet, fordi GLAD indgår i et forskningsprojekt om behandlingen af artrose.
Selve øvelserne vil bygge på ”neuromuskulær træning” med flere formål.
”Træningen bygger muskulaturen op omkring leddet ved hjælp af lette øvelser med mange gentagelser. Fordi man gør den samme bevægelse mange gange, vil det også sende nogle ubevidste signaler til hjernen om, at ’når jeg bevæger mit ømme led, så er det bedst, at foden skal stå i den og den stilling’ og så videre. Og efter et stykke tid, vil de hensigtsmæssige bevægelser sidde på rygmarven,” forklarer Kirsten Lund.
Undervisningen består i formidling og udveksling af tips og tricks om, hvad der kan gøre det lettere at leve med artrose.
”Tidligere kaldte man det slidgigt, men artrose kan også komme efter for eksempel en gammel knæskade eller overvægt. Man kan desværre ikke helbrede artrose, men der er rigtig gode muligheder for at gøre livet lettere med færre smerter, et mere aktivt liv og mindre forbrug af smertestillende medicin,” siger Kirsten Lund.
GLAD-træningen vil foregå på klinikken i Ulfborg. Hvis der er tilstrækkeligt mange tilmeldt, vil man også udbyde et hold på satellitklinikken i Vemb Hallen.
KLIK HER for at læse eller downloade vores printervenlige-folder om GLAD træning.