Fysioterapeut har fået nåle i værktøjskassen
Fysioterapeut Kirsten Lund har udvidet sine behandlingstilbud med akupunktur, som bl.a. skal afhjælpe smerter
Ulfborg Klinik for Fysioterapi kan også tilbyde patienterne akupunktur. Det er en af klinikkens fysioterapeuter Kirsten Lund, som har været på efteruddannelse og kan sætte nåle i sine patienter.
“Vi har en del patienter, som er plaget af typiske ‘kontor-smerter’ – altså: Hovedpine og uspecifikke smerter i nakke, skuldre og ryg. Mange af dem får behandling med massage, men her vil akupunktur ofte kunne være et supplement i behandlingen,” siger Kirsten Lund.
Hun forventer dog ikke, at akupunktur kommer til helt at afløse fysioterapi.
“Vi er uddannet til at undersøge patienterne grundigt, så vi kan udelukke mere alvorlige lidelser. Vi vil naturligvis også give gode råd om fornuftige arbejdsstillinger og forebyggende træning. Men nogle patienter vil fortsat have smerter, og så kan det være relevant at prøve akupunktur,” forklarer hun.
Akupunkturnålene er meget tynde – tyndere end en kanyle – så det gør ikke ondt at få sat nålene i.
“Det kan godt stramme lidt, men nej, det gør ikke ondt at blive stukket. Men på samme måde, som man godt kan være øm efter en hård og dyb massage, så kan man godt blive lidt øm i det område, hvor man har fået akupunktur. Det skyldes, at nålen rammer nogle ‘trigger-punkter’, som øger blodcirkulationen i det ømme område – præcis som massage ville have gjort. Det kan godt gøre lidt ondt her og nu, men i det lange løb, så bliver det bedre. Så man kan sige, at patienten – i mere end én forstand sidste stik,” siger Kirsten Lund.
Hvis man ønsker behandling med akupunktur, er det muligt at henvende sig uden henvisning fra lægen.
FAKTA: Akupunktur
- Det filosofiske og praktiske grundlag for akupunktur er første gang beskrevet i “Den gule kejsers lærebog i intern medicin” ca. 100 år før vor tidsregning.
- I Danmark var det indtil for få år siden kun læger eller personer under supervision af en læge, der måtte tilbyde akupunktur.
- Læger og fysioterapeuter, som har omfattende viden om anatomi og fysiologi i kraft af deres basisuddannelse, kan gennemføre særlige videreuddannelseskurser, som giver lov til at benytte akupunktur som led i behandlingen.
- Akupunktur benyttes hyppigt til at lindre smerter og gener fra hovedpine, migræne og lidelser i bevægeapparatet, f.eks. nakke og skuldre. Akutpunktur er desuden godt mod gigtlidelser og anvendes hyppigt til behandling af idrætsskader.