Hovedpine

En Google-søgning på “hovedpine” giver ca. 499.000 resultater. Det er da også en af de almindeligste former for lokal smerte, og netop hovedpine er en typisk grund til, at patienter søger behandling hos en fysioterapeut.

Hovedpine kan inddeles i tre overordnede typer:

  • Akut opstået hovedpine
    F.eks. migræne-debut eller hjerneblødning
  • Episodisk hovedpine
    F.eks. spændingshovedpine eller tilbagevendende migræneanfald
  • Kronisk hovedpine
    F.eks. kronisk spændingshovedpine, forhøjet blodtryk eller overforbrug af hovedpinepiller

Cirka 45 procent af alle typer hovedpine er relateret til nakken. Det kan falde ind under alle de tre ovennævnte kategorier: Akut, episodisk eller kronisk.

På Ulfborg Klinik for Fysioterapi ser vi typisk patienter med episodisk eller kronisk hovedpine. Normalt er patienten henvist til klinikken af en praktiserende læge.

Der er oftest tale om spændingshovedpine eller en fejlstilling i leddene, sådan at patienten ikke kan bevæge sig i et normalt mønster. Det ser man ofte hos patienter med slidgigt.

Sådan foregår første konsultation

Ved den først konsultation får du lejlighed til at fortælle om, hvordan du oplever hovedpinen. Hvordan føles det? Gør det ondt andre steder? Hvor længe det har været galt? Er der særlige situationer, som gør smerten mindre eller større? Osv.

Derefter vil fysioterapeuten foretage en række forsigtige tests. De skal dels udelukke, at du fejler noget mere alvorligt (f.eks. en brækket nakkehvirvel), dels er det vigtigt at få kortlagt, om du har nedsat bevægelighed – og i givet fald hvor meget.

Baseret på vores uddannelse og årelange erfaring vil vi typisk have et foreløbigt bud på en plan for behandling, træning og anbefaling af hjemmeøvelser, som vi gennemgår med dig.

Videre behandling

I nogle tilfælde har vi mulighed for at give en meget hurtig smertelindring. Det kan f.eks. være ved hjælp af Mulligan-behandlingsteknikker. Den hurtige effekt kaldes på engelsk for “PILL effect”, fordi det virker så hurtigt – næsten som hvis man havde taget en pille.

Bogstaverne i PILL står for:

Painfree – Smertefri. Behandlingen må ikke udløse smerter.
Instant – Øjeblikkelig. Behandlingen skal umiddelbart vise en bedring.
Long-Lasting – Langvarig. Behandlingen skal give en forbedring på sigt.

Kontakt klinikken

Men hovedpine og følelsen af smerte er først og fremmest individuel. Kontakt klinikken, så kan vi kan vi sammen udarbejde en plan, som kan reducere din hovedpine.

Vigtig information: Hovedpine er sjældent farlig. Men i visse tilfælde kan der være grund til at søge hurtig lægehjælp (læge, lægevagt eller Alarm 112), hvis man oplever en akut (dvs. pludseligt) opstået, meget kraftig hovedpine i kombination med visse andre symptomer. Har du ikke allerede talt med din læge, kan du evt. læse mere hos Netdoktor.dk eller på Lægevagten.dk.

Top