Den motiverende rygskole

Ulfborg Klinik for Fysioterapi har  endnu en “rygskole” igang. Det er hold på 6-10 deltagere, som typisk har det til fælles, at de har eller har haft rygproblemer og gerne vil have det bedre med ryggen fremover.
Ud over træning indeholder rygskolens kursusforløb også en halv times ugentlig undervisning i bl.a. anatomi.

Når man har en bedre forståelse af, hvad der sker inde i kroppen, når det gør ondt i ryggen, er det også nemmere at gøre noget ved det. Nogle deltagere vil kunne undgå smerter, og andre med mere alvorlige rygproblemer kan opnå at få færre smerter og dermed et bedre funktionsniveau, når de har gennemført rygskolen.

Ved at samle deltagerne på hold kan kurset afvikles lidt billigere, men det er faktisk ikke det vigtigste mål.

På rygskolen er deltagerne i samme båd. Det føles trygt at træne sammen med nogen på samme niveau, og det er meget værdifuldt for deltagerne at kunne udveksle viden og erfaringer. Og så er det jo også sjovere at træne sammen. Vi bliver ikke mere forpustet, end at vi stadig har luft til at grine.

Undervisning og træning foregår på klinikken:

Tirsdag kl. 16:30 – 18:00 og
Torsdag kl. 16:00 – 17:00

OBS: Klik her for at hente faktablad om Den Motiverende Rygskole.

Ryg-patienter kommer på skolebænken

Fysioterapeuter starter 10 ugers kursus- og træningsforløb for patienter med rygsmerter

klinikbehandling

August 2011: Uanset om man har hårdt fysisk arbejde eller tilbringer arbejdsdagen siddende, har de fleste oplevet forbigående smerter i ryggen og nakken. Men for nogle er smerterne mere alvorlige, og de er ofte nødt til at blive sygemeldt igen og igen. Det problem støder de også på hos Ulfborg klinik for fysioterapi.

»Når vi får henvist en patient, som kommer med smerter i ryggen, har vi som regel gode muligheder for at afhjælpe de værste smerter. Vi får også hjulpet patienten med træning, og vi sender dem hjem med gode råd om øvelser. Men desværre oplever mange af dem tilbagefald, så de kommer igen senere med præcis samme symptomer,« siger fysioterapeut og klinikejer Lene Dybdal.

Derfor har klinikken besluttet at udbyde det 10 uger lange kursus- og træningsforløb ‘Den motiverende rygskole’. Konceptet er udviklet af Danske Fysioterapeuter i samarbejde med Gigtforeningen og Region Midtjylland. Og det virker.

»Den væsentligste erfaring fra behandling af rygpatienter har netop været, at det har været svært at fastholde de gode resultater, som man opnår med behandling af en ‘passiv’ patient. Det helt afgørende er at motivere og uddanne patienten,« siger Lene Dybdal og fortsætter:

»Vi har allerede i dag masser af eksempler på, at patienter efterspørger mere viden om, hvad de kan gøre for at undgå, at smerterne vender tilbage efter endt behandling. Med ‘rygskolen’ har vi en effektiv kursuspakke, hvor vi ser på ryggens funktion, og hvor vi ser på årsager til smerter og lærer patienten, hvorfor bestemte aktiviteter kan gøre smerterne henholdvis værre eller mindre.«

Kursuskonceptet trækker blandt andet på erfaringer med patientuddannelse rettet mod diabetikere og mennesker med rygerlunger (KOL). Østjyske erfaringer med Den motiverende rygskole viser, at patienterne opnår smertelindring, højere funktionsniveau og et lavere forbrug af smertestillende medicin. Og nok så interessant holdt de gode resultater også, da deltagerne blev spurgt igen to år efter kurset.

»Vi kommer ikke til at se mirakler på kurset, men der er slet ingen tvivl om, at en motiveret og veluddannet patient kan få det bedre. Det er en misforståelse, at diagnosen diskusprolaps eller slidgigt betyder, at man bare skal lægge sig på sofaen og give op. Slidgigt er for eksempel noget, vi alle sammen får med alderen i større eller mindre grad, lidt lige som rynker. Det er noget, man kan lære at leve med,« siger Lene Dybdal.

Ulfborg klinik for fysioterapi starter rygskolen i uge 36/2011 med undervisning to gange om ugen i klinikkens almindelige åbningstid. Det er anden gang, klinikken afvikler Rygskolen, og denne gang kan man vælge mellem to forskellige hold – se tider på annoncen på forsiden.

Top