Løbestilsanalyse

Foråret er højsæson for motionsløb. Nogle håber at blive lidt slankere inden badesæsonen, nogle forbereder sig til langdistanceløb – og de fleste gør det bare, fordi det er sundt og sjovt.

Ifølge en omfattende undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut tager hver fjerde dansker regelmæssigt en løbetur, men mange bliver ikke blot forpustede. De får smerter og føler måske, at resultatet ikke helt står mål med indsatsen. Det kan man heldigvis afhjælpe.

Ulfborg Klinik for Fysioterapi har oprustet med efteruddannelse og indkøb af nyt videoudstyr, så man kan tilbyde løbestilsanalyse.

En stor del af uddannelsen til fysioterapeut handler faktisk om at analysere patients gang. Det bruger fysioterapeuterne dagligt, når de behandler patienter med smerter i hofter og knæ. Derfor er det også naturligt, at de rent fagligt følger med, når flere og flere bliver motionsløbere.

Video på løbebåndet

Analysen er inddelt i to etaper på klinikken: Først en samtale og en klinisk undersøgelse og så en opfølgning i træningssalen, hvor løberen bliver filmet på klinikkens løbebånd.
Udgangspunktet er de symptomer, som patienten oplever. Typisk vil man opleve smerter i ankler, knæ, hofter eller i ryggen. Og efter, at patienten har fortalt om sine erfaringer med løb, vil fysioterapeuten foretage en undersøgelse med nogle funktionelle tests. Det kan f.eks. være, at man skal gå lidt rundt eller hoppe.

I anden etape går turen til træningssalen, men man behøver ikke være marathonløber for at få analyseret sin løbestil.

Der skal faktisk kun bruges nogle små videosekvenser af 10-15 sekunders varighed. Først går og løber man uden sko, og så gentages optagelsen med løbesko. Bagefter kigger patient og fysioterapeut sammen på videoen, for det er også et glimrende pædagogisk redskab, som gør det lettere at forstå, hvad der sker med kroppen, når man løber på en bestemt måde.

Slidte sko sladrer

Fysioterapeuterne anbefaler, at man medbringer sine sædvanlige løbesko til testen. Den måde, som skoene er slidt på, kan nemlig fortælle meget om, hvordan man sætter hælen i jorden under løb, og så kan det ofte afsløre overpronation. Det er et udbredt fænomen, som især kvinder oplever, hvor anklen falder indad, så løberen oplever smerter i foden og akillesscenen. På sigt kan det give skader i ankler og knæ.

Overpronation kan typisk afhjælpes ved at vælge de rigtige løbesko. Klinikken har ikke noget samarbejde med sportsforretninger, men fysioterapeuterne giver gerne gode råd, inden man går ud for at købe nye, dyre sko.

Løbestilsanalysen henvender sig både til raske løbere med ønske om at blive mere effektive og til løbere, der er plaget af smerter. Sidstnævnte kan med en lægehenvisning få et stort tilskud fra den offentlige sygesikring, ligesom sygeforsikringen ‘danmark’ også yder tilskud.

Top