Mulligan konceptet

Mulligan_600x129Alle fysioterapeuter hos Ulfborg Klinik for Fysioterapi har modtaget undervisning i Mulligan-konceptet.

Det er en række særlige behandlingsteknikker inden for manuel terapi, som har vist meget positive – og ofte meget hurtige – resultater i behandlingen af patienter, som oplever smerter eller nedsat bevægelighed.

Hvis en patient f.eks. har svært ved at dreje hovedet pga. slidgigt i nakken, har sædvanlig praksis inden for manuel fysioterapi været at manipulere det påvirkede led, f.eks. ved at trykke på det ømme område. Det kan være smertefuldt, og det er langtfra altid, at patienten bagefter oplever en forbedring.

Med Mulligan-teknikker vil fysioterapeuten i stedet lægge et blidt tryk på det påvirkede led og fastholde leddet i sin korrekte position, mens patienten selv – stille og roligt – drejer hovedet. Behandlingen er stort set smertefri, og det er, som om hjernen “glemmer”, at det tidligere gjorde ondt at dreje hovedet. Det betyder, at patienten lige pludselig – og med få midler – har fået en stor del af sin bevægelighed tilbage.

Dermed er der grobund for at arbejde videre med træning af eksempelvis de muskler, som skal holde leddet på sin rigtige plads. Og i mellemtiden lærer patienten selv nogle øvelser, som kan øge mobiliteten i dagligdagen.

Teknikkerne er udviklet af den new zealandske fysioterapeut Brian Mulligan. Han blev uddannet fysioterapeut i 1950’erne, men har brugt størstedelen af sit arbejdsliv på at udvikle metoder inden for manuel terapi og ikke mindst undervise fysioterapeuter i hele verden.

Det første gennembrud i behandlingen af patienter kom i 1985, hvor Brian Mulligan udviklede en ny teknik, som han kaldte “Mobilisation with movement (MWM)” – eller på dansk: “Mobilisering med bevægelse” – som er de teknikker, der er beskrevet i eksemplet ovenfor.

I 1999 skrev Mulligan sin første lærebog målrettet fysioterapeutuddannelsen. Senere er der udviklet særlige efteruddannelseskurser for fysioterapeuter, og i Danmark er der indtil videre 14 certificerede fysioterapeuter.

De første danske fysioterapeuter har opnået eksamen som certificeret Mulligan-praktiserende (CMP). Blandt dem er klinikejer på Ulfborg Klinik for Fysioterapi, fysioterapeut Lene Dybdal, som også deltog i den internationale Mulligan-konference i Portugal i sommeren 2011.

Læs mere om Mulligan-konceptet på www.mulligan.dk

Top